Basmati pirinç ülkemizde yetişen pirince göre çok daha uzun ve büyüktür. Ülkemizde basmati pirinç yetişmiyor. Bunun sebebi de basmati pirincin diğer pirinçlere göre ılıman yerlerde yetişmesidir. Basmati pirinci yaz aylarına doğru yani mayıs ve temmuz arasında ekilmekte, kasım ile ocak ayları arasında hasadı yapılmaktadır. Basmati pirinç çok daha mat ve kendine özgü olan tatları vardır.
Basmati pirinci az rastlanılan bir pirinçtir ve Himalaya Dağlarında yetişmektedir. Diğer pirinçlere göre düşük nişastasının olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçlere göre daha çok tüketmesine neden olmuştur.
Basmati pirinç özellikleri ile baldo ve Osmancık pirinçlerinden farklı bir yapıdadır. Sıklıkla kullanılan pirinç çeşitleri gibi dolma, pilav ve çorba yapmak için kullanılan bu pirinç, görünüm açısından farklı özellikleri barındırmaktadır. Farklı tatları denemek için basmati pirinçlerini tercih edebilirsiniz.
Basmati Pirinç Nedir?
Basmati pirinci diğer pirinç çeşitlerinden çok daha besleyici ve sağlıklıdır. Basmati pirincinin içerisinde nişasta ve en önemlisi gluten içermez. Basmati pirincinde gluten olmadığından Çölyak hastalarınca çok sık tercih edilir.
Himalaya Dağlarının eriyen minerali vitaminli karların suyu ile beslenen bu pirinç çok faydalıdır. Bu sebeple basmati pirinç nedir sorusu çok sık sorulur. Basmati pirincin değerleri de diğer pirinçlere göre çok daha besleyici ve sağlıklıdır. Bu pirincin glisemik indeksi düşük olduğundan uzun zaman tokluk hissi vererek, hızlı acıkmayı önlemektedir.
Basmati Pirinci Faydaları Nelerdir?
Basmati pirinci faydaları aşağıda yer almaktadır:
- Gluten bulunmaz.
- Diğer pirinçlerden daha sağlıklıdır ve alerji etkisi yoktur. Çölyak rahatsızlığı ve gluten intoleransı olanlar yiyebilirler.
- Şekerinin dengede kalmasını sağlar.
- Glisemik indeksinin düşüklüğü belirli bir süre tokluk hissi vermektedir.
- Böbrek taşının çıkmasını engeller.
- Basit karbonhidratlar yerine sağlıklı kompleks karbonhidratlardan oluştuğundan vücudun hızlı ve uzun süreli enerji almasına destek olur. Bundan dolayı sporcuların beslenmesinde tercih edilmektedir.
- İçinde bulunan magnezyum ve demir mineralleri kalbin daha sağlıklı olmasını destekler.
- Nişasta oranı çok düşüktür. Diğer pirinç çeşitlerine göre hızlı bir şekilde sindirilir. Bundan dolayı hazmı kolay hale getirir, bağırsakların iyi bir şekilde çalışması ve korunması açısından oldukça etkilidir.
Basmati Pirinç Kaç Kaloridir?
Sağlıklı bir besin değeri Himalaya ‘daki mineral ve vitaminlerin kar suları ile birlikte pirinç tarlalarına ulaşmasındandır. 100 gr'lık pişmeye basmati pirinç kalori 264’tür. 100 gramın içeriğinde 6,4 gr protein, 28 mg kalsiyum, 42,9 mg demir, 23 mg sodyum, 1,29 gr yağ, 78,89 gr karbonhidrat bulunmaktadır. 100 gr pişmemiş olan basmati pirincinin %40'ı ham selülozdur. Diğer pirinç türlerine göre 5 kat fazla E vitamini içermektedir.
Basmati pirinçlerin pişirilmesinden dolayı hiçbir besin değeri de gitmez. Bu değerler piştikten sonra da korunmaktadır. Şeker oranı en düşük pirinçtir. Sporcular tarafından tercih edilmelerinin sebebi de içeriğinde bulunan besin değerleridir.
Basmati pirinç hızlı enerji üretimi sağlarken indeksinin düşüklüğü ve lif içerdiğinden çok uzun süre tokluk hissi vermektedir. Basmati pirinç sporcuların, sağlıklı beslenme yapanların ve çölyak hastalarının en önemli besindir.
Basmati Pirinç Nasıl Pişirilir?
Basmati pirinç birçok Hint yemeğinde kullanılmaktadır. Bu pirincin pişirilmesi ile daha az nişasta ortaya çıkar. Çok fazla nişastadan kurtulmak isterseniz, pirincin pişirilmesi çok önemlidir. Daha çok pıhtılaşmış basmati pirinci porsiyonu olmaz. Bu teknikle, her bir pirincin yapışmasını engelleyerek tadını çıkarabilirsiniz. Basmati pirincinin pişirilme aşamalarında bakıldığında;
- Pirinci elekten geçirip, suyun altında iyi bir şekilde yıkamalısınız. Bu pirincin sadece temizlenmesini sağlamaz, nişastanın önemli bir kısmını da çıkarmaktadır.
- Pirinci, hacminin minimum 3 ila 4 katı kadar derinlikte bir kaba koymalısınız. Sonrasında suyunu ve tuzunu ekleyince iyice karıştırın.
- Orta ısıda pişirilmesi gerekir. Su kaynama aşamasına geldiğinde, bir defa karıştırılmalı ve ısı biraz azaltılmalıdır. Bazı kişiler, buharın kaçmasını önleyebilmek için alüminyum folyoları kapakların alt kısmına yerleştirilir; bir damla sirke eklenerek pirinçler ayrı tutulur, fakat tadına etki etmektedir.
- 5-7 dakika arasında, birkaç pirinci kaşığın üzerine alarak nasıl piştiğini görebilirsiniz. Daha pişmediyse birkaç dakika daha pirincin pişirilmesi gerekir.
- Pirinç piştikten sonra çıkarılarak, elekten geçirilip süzülür. Sonrasında üzerine kurulama bezi örterek yaklaşık olarak 5 dakika dinlenmeye bırakın.
- 5 dakikadan sonra tanelerin tek tek olduğunu görecek ve pirinciniz hazır duruma gelecek.
- Pirincinizi sıcak bir şekilde hazırlayarak servisinizi yapabilirsiniz.