Pesto Sos Nerelerde Kullanılır?
Dünya mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan pesto sos, büyük bir üne sahip. Geleneksel mutfaktan çıkıp modern mutfağı etkileyerek farklı lezzetler arayanların dikkatini çekmeyi başardı. Tadı, kokusu ve görüntüsüyle yemeklere büyüleyici bir dokunuş ekliyor. İtalya çıkışlı olan bu esrarengiz sos Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan çeşnilerden birisi haline geldi.
Son yılların modern mutfak fikirleri yerel soslara özellikle önem veriyor. Bu soslar ülkeleri gezerek küresel tatlara dönüştü. Pesto sos her ne kadar yerel bir çeşni olsa da günümüzde evrensel bir lezzet olarak görülüyor. Üstelik evde hazırlamak için oldukça pratiktir. Püf noktalarına dikkat ederek evinizde benzersiz bir pesto sos yapabilirsiniz.
Pesto Sos Nedir?
Orijinal ismi “pesto alla genovese” olan pesto sos, İtalya’nın Cenova bölgesinden ortaya çıktı. Bileşenlerinde Akdeniz mutfağının karakteristik izlerini taşıyor. Yıllar içerisinde değişimlere uğrayan bu benzersiz sosun tarihi Roma dönemine kadar uzanır. İtalya’da özellikle makarnaları tatlandırmak için kullanıldı. Ancak tarihler boyunca çeşitli şekillerde tüketilerek varlığını sürdürmeyi başardı.
Fesleğen ağırlıklı olan bu sos günümüzde çeşitli bölgelerde farklı tarifler ile yapılıyor. Latincede ezmek manasında kullanılan “pistare” kelimesinden türeyen pesto, adından anlaşılacağı gibi çeşninin ezilmesini temsil eder. Şaşırtıcı bir şekilde fesleğen, pesto sos tarifine 19. yüzyılın sonlarına doğru girmiştir. Ancak modern tariflerin temelini fesleğen oluşturur.
Pratik bir şekilde pesto sos kullanmak isterseniz marketlerde paketlenmiş şekilde bulabilirsiniz. Evinizde hazırlamak isterseniz tarifteki adımları izleyerek kendi lezzetlerinizi yakalayabilirsiniz. Ancak geleneksel tarifte yer alan tüm malzemeleri bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bulamadığınız malzemeler yerine alternatif çözümler üreterek kendi tarifinizi oluşturabilirsiniz. Yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz benzersiz bir pesto sos elde edebilirsiniz.
Pesto Sos Nasıl Yapılır?
Pesto sos, hazırlamak için ilk ihtiyacınız olan şey taze fesleğenlerdir. Balkonunuzda küçük saksılarda fesleğen yetiştirerek taze bir şekilde kullanabilirsiniz. Mis gibi kokusuyla yaz aylarınızı neşelendirecek güzel bir aktivitedir. Biz tarifimizde üç demet fesleğenden yararlanacağız. Fakat siz malzemelerin oranlarını kendinize göre değiştirebilir veya çeşitlendirebilirsiniz.
Ayıklayıp yıkadığınız üç demet taze fesleğeni bir mutfak robotuna ekleyin. Yarım su bardağı zeytinyağı, yarım fincan çam fıstığı ve 2-4 diş sarımsak ilave edin. Püre haline gelene kadar mutfak robotundan geçirin.
Yarım fincan parmesan peyniri ve bir çay kaşığı kaya tuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Dilerseniz çekme karabiber ekleyip biraz daha karıştırabilirsiniz.
Kıvam aldıktan sonra cam kavanozlara doldurarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Pesto sos, serin koşullarda bir hafta tazeliğini koruyacaktır. Daha uzun süre saklamak isteyenler derin dondurucuyu kullanabilir.
Bazı püf noktalarına dikkat ederseniz daha lezzetli bir sos elde edebilirsiniz. Fesleğenleri yıkadıktan sonra kurutursanız daha iyi bir kıvam yakalarsınız. Çam fıstıkları tavada biraz kavrulursa farklı bir aroma kazandırır. Sarımsakları tuz ile birlikte havanda biraz döverek karışıma eklemeniz de lezzeti etkileyecektir. Fıstık yerine ceviz veya kaju da kullanmayı deneyebilirsiniz.
Pesto sosunuzu muhafaza ettiğiniz kavanozun üzerine zeytinyağı gezdirmeniz ömrünü uzatır. Ancak kıvamını bozmaması için zeytinyağını aşırı kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Mutfak robotu yerine mermer havanda dövülerek hazırlandığında daha lezzetli olacaktır. Günümüzde bazı sos tariflerinde tane hardal kullanılır. Tane hardal hem aroma hem de görüntü açısından pesto sosa çok yakışır.
Pesto Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Günümüzde en yaygın bilinen kullanım şekli pesto soslu makarnadır. Buzdolabından çıkardığınız sosu biraz ısıtıp makarnanıza ekleyerek pratik bir lezzet yaratabilirsiniz. Ayrıca günümüzde pek çok restoranın menüsünde pesto soslu makarna yer alır. Kurutulmuş domatesten yapılan kırmızı pesto (pesto rosso) da ünlüdür. Pesto rosso soslu makarna farklı lezzetler arayanlar için idealdir.
Pesto sos, evde herhangi bir yemek hazır olmadığında pratik bir atıştırmalıktır. Kahvaltıda peynir, zeytin ve ekmek ile tüketmek için harika bir karışımdır. Kendinize lezzetli bir sandviç hazırlamak istediğinizde sosunuzdan yararlanabilirsiniz. Izgara et ve tavuğun, deniz ürünlerinin, pizzaların yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Patates kızarmasının yanına da oldukça yakışır.
Her damak zevkine hitap eden pesto sos ile çok çeşitli lezzetler yakalayabilirsiniz. Mantarların içine sos ekleyerek fırına verebilirsiniz. Poğaçalarda, salatalarda, tavuk yemeklerinde, tost ve makarna çeşitlerinde kullanabilirsiniz. Hazırlaması neredeyse 20 dakika süren bu efsanevi sosu ne şekilde kullanacağınız yaratıcılığınıza kalmış. Pesto sos ile yemeklerinize ince tatlar ekleyebilir, kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz.