Japon mutfağına ait olan sushi pirinç sirkesi, şeker ve tuzla pişirilen ve çeşitli balık türleri, deniz yosunu, sebze ve yumurta ile birleştirilen pirinç esaslı bir yemektir. Sushi kelimesi Japonca'da pirinçle hazırlanan çok geniş bir yiyecek yelpazesini ifade eder. Bununla birlikte, çoğu zaman bu terim çiğ balık olarak veya maki veya sashimi (yalnızca çiğ balık) gibi sınırlı bir Japon yemeğine gönderme olarak anlaşılır.
Kökeni Nedir?
Bir ülkenin mutfağı çok geniş bir konu. Japon mutfağını özetlemek, Japonya'nın tüm tarihini bir sayfada anlatmaya çalışmakla eşdeğerdir. Japon mutfağının hesaplanmayan sayıda yemeği vardır. Bunlardan biri de sushi dir.
Çoğu insan sushi nin ilk olarak Japonya'da yaratıldığını varsaydığından, bu size şok edici gelebilir. Ancak durum tam olarak böyle değildir. Japonya kesinlikle dünyanın sushi başkenti ve yemeği gezginlere tanıtmakla sorumlu olsa da, sushi nin kökenleri Narezushi adlı bir Çin yemeğine kadar uzanır.
Bu yemek fermente pirinç ve tuzlanmış balıktan oluşuyordu. Ve düşündüğünüzün aksine, tat vermesi için fermente edilmemiş ve tuzlanmamıştı. Yemeğin bilinen en eski kökeni MÖ 2. yüzyıla aittir.
Narezushi aslında çok pratik bir yemekti. Pirinç, onu korumak için fermente edildi ve balık, bakteri ve mikroorganizmaların büyümesini önlemek için yoğun bir şekilde tuzlandı. Herhangi bir soğutma olmadan saklandığında bile uzun süre tazeliğini korumuştur. Ve ilginç bir şekilde, pirinç tipik olarak balık yenirken atılırdı. Sadece balığı sarmak ve muhafaza etmek için kullanıldı. Yemek, 8. yüzyılda Çin'den Japonya'ya yayıldı. Çeşitli değişimlere uğrayarak günümüzde ki halini aldı.
Sushi Çeşitleri
Japon yemeklerinin en meşhurlarından biri hiç şüphesiz sushi olup, ağırlıklı olarak pirinç ve çiğ balıkla yapılan bir yemektir. Farklı şekil ve içeriklere sahip çeşitli müstahzarlar vardır. İşte sushi çeşitleri şunlardır;
Hosomaki
Adı yeni olsa da en yaygın, bilinen ve beğenilen sushi türüdür. İçeriğinde nori yosununa sarılmış ve içi balıkla doldurulmuş küçük bir pirinç rulosu bulunur. Genellikle kornişonlu veya avokadolu olmak üzere birçok varyasyonda sunulur.
Futomaki
Hosomaki'nin daha büyük versiyonudur. Dışı yosunlu, küçük kardeşinden daha zengin, daha dolgun dolgulu, daha kalın bir pirinç rulosudur.
Uramaki
İçi yosun dolgulu ve dışında pirinç bulunur. Her zaman rulo şeklindedir, genellikle pirince küçük susam tohumları veya mikroskobik balık yumurtaları serpilir.
Gunkan
Oval şekilli pirinç topu, dolgu üstüne yerleştirilir ve bir şerit nori yosunu her şeyi birleştirir. Onları karides, somon, dil balığı, ahtapot, omlet, sebze gibi mümkün olan her türlü doldurma ile bulabilirsiniz. Adı, pirinci omurgası ve dolgunun geminin kargosu olduğu, tadına varılmaya hazır olduğu Japon teknelerinden esinlenmiştir.
Nori yosununda Temaki
Külahları, kenardan hafifçe çıkıntı yapan pirinçle doldurulmuş. Bu sushi için yemek çubuklarına ihtiyacınız yok. Sos doğrudan dolgunun üzerine dökülür ve külahın içine kendiliğinden damlar; deniz yosunu, içindeki tüm lezzeti içine alan bir kap görevi görür.
Nigiri
Sushi, iyi sıkıştırılmış ve preslenmiş, bir şerit taze balık, ahtapot ile süslenmiş, daha rafine bir pirinç şerididir. Pirinç ve dolgu arasına çok ince bir wasabi perdesi serilir, bazı durumlarda her şey bir nori yosun ipliği ile süslenir. Klasik olanlardan çok daha narin ve daha rafine bir sushi dir.
Onigiri
Nigiriye alternatif olarak da bilinir. Uskumru, füme somon, meyve veya sebzeler, tempura, havyar veya et ile birlikte sarılmış nori yosunu ve içinde bir tutam tuz bulunan oval veya üçgen bir pirinç topudur. Temel olarak, niş bir ürün olarak çok az bilinen ve genellikle sipariş üzerine yapılmadıkça restoranlarda dağıtılmayan doldurulmuş bir pirinç topudur.
Sashimi
Sadece uzmanlar tarafından takdir edilir ve her zaman batı damak tadıyla uyumlu değildir. Pirinç ve deniz yosunu kaldırılır ve genellikle çiğ olan balıklar çok ince şeritler halinde servis edilir. Soya sosuna batırılır ve tamamen doğal olarak tüketilir.
Evde Sushi Yapılabilir Mi? Nasıl Yapılır?
Sushi, pirinç, balık ve sebzelerden yapılan bir Japon yemeğidir. Sushi nin sadece çiğ balıktan yapılan bir yemek olduğu söylentisi tamamen yanlıştır. Sushi sadece çiğ balık içermez ayrıca sebzelerden de oluşur. Evde sushi yapmak çok zahmet gerektirmeyen bir iştir. Dilerseniz vakit geçmeden tarife geçebiliriz.
Malzemeler
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet nori yaprağı (Sushi yosunu)
¼ avokado
1 adet küçük havuç
1 adet badem salatalık
50 ml pirinç sirkesi
Salamura somon füme
Yarım yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
Soya sosu
Wasabi
Yapılışı
Pirinci ılık suda yarım saat ıslatın.
Sonrasında nişastası gidene kadar iyice yıkayın.
Pirinci tencereye alın üzerine 1 bardak sıcak su ekleyerek, ocağın altını sonuna kadar açıp, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Pirincin piştiğine emin olduktan sonra karıştırıp üzerini bir peçete ile kapatarak 15 dk dinlenmesini sağlayın.
Daha sonrasında cam bir kaseye alarak soğumaya bırakın.
50 ml pirinç sirkesi, tuz ve şekeri cezveye alıp eriyene kadar karıştırın. Sonrasında pirinçlere eklenip 1-2 dk. boyunca sürekli karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Ara ara karıştırıp dinlendirerek soğumaya bırakın.
Havuç, avakado ve salatalığı ince ince doğrayın.
Nori yaprağının parlak kısmı size bakacak şekilde hasır bir servisin üzerine açın.
Soğuyan pirinç karışımını 3 parçaya ayırın. Her nori yaprağına pirincin ⅓'ü kadar kaşıkla ekleyip, parmak uçlarınızı su ile ıslatılarak pirinci yaprağın her yerine eşit bir şekilde yaydığınıza emin olun.
Sonrasında yaprağın bir tarafına doğradığınız havuç, avokado ve salatalıkları ekleyin.
Üzerine salamura somon ekleyip, yavaş yavaş, hasır servis ile iyice sıkarak rulo haline getirin.
Bıçak yardımıyla rulonun iki ucundaki sarkan parçaları kesin. Tercihe göre yanında wasabi ve soya sosu ve ile servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Sushinin Faydaları Nelerdir?
Sushi nin faydaları, bu geleneksel Japon yemeğini insan sağlığı için her derde deva bir ilaç yapacak kadar fazladır. Japon halkının yüzyıllardır en uzun yaşayanlar arasında olmasına şaşırmamak gerekir.
Sushi, faydalarıyla dolu düşük kalorili bir yemektir. Taze, basit ve işlenmemiş malzemeler, kısa pişirme ve hatta buharda pişirme, Japon mutfağının lezzetinin ve hafifliğinin hizmetindedir. Kaloriye gelince, yine seçtiğiniz balık türüne ve çeşniye bağlı olarak, bir suşi porsiyonu yaklaşık 150 ila 180 kcal içerebilir.
Sushi, çok az kalori, zengin protein içeriği ve B12 vitamini, iyot ve Omega 3 yağlarının, yani vücudumuz için "iyi" kabul edilen yağların varlığı dahil olmak üzere çeşitli faydalar sunar. Çok az kalorisi ve yüksek protein içeriği sayesinde bu geleneksel Japon yemeği, lezzetli olmasının yanı sıra birçok açıdan sağlıklıdır.
Temel mineraller
Nori yosunu mükemmel bir iyot kaynağıdır. Tiroid bezinin düzgün çalışmasını destekler ve hormonal dengesizlikleri önler. Ayrıca magnezyum, demir ve kalsiyum deposudur.
Doğal antiseptik
Zencefil ve pirinç sirkesi gerçek doğal antiseptiklerdir ve bu nedenle, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Hatta bir çalışma, Omega-3 açısından zengin yağlı balık yemenin beyindeki gri maddenin artmasına yardımcı olabileceğini, bunun da daha iyi hafıza ve bilişsel işlev anlamına geldiğini göstermiştir. Kaliteli malzemeler seçerseniz Japon geleneğinin tipik bir yemeği olan sushi nin faydaları çoktur.
Not: Sushi yemek istiyorsanız yemek çubuklarını Japon görgü kurallarına göre doğru kullanmayı unutmayın.
Yemek Çubuklarını Kullanmak İçin 5 Kolay Adım
İlk çubuğu işaret parmağı ile başparmak arasına yerleştirin; yüzük parmağında dengeleyin.
İkinci çubuğu işaret parmağı ile başparmak arasına yerleştirin; orta parmağın üzerine koyun.
İkinci çubuğu sıkıca kavramak için başparmağınızı, işaret parmağınızı ve orta parmaklarınızı kullanın.
Kaldırma işlemini işaret ve orta parmaklar yapacaktır.
Yemek çubuklarını yiyeceklerin üzerine kapatmak için işaret ve orta parmaklarınızı kullanın.
Yemek çubuğu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Yemek çubuklarını yaklaşık üçte bir oranında aşağıda tutmayı hedeflemelisiniz.
Yemek çubukları, yüzük parmağı ve küçük parmak tarafından doğal olarak desteklenmelidir.
Yemek çubukları elinize rahatça sığmalıdır.