Balık veya sebzeyi güzelce marine edilmiş, tavada veya ızgarada kızarmış veya ocakta pişmiş halde mi seviyorsunuz. O halde teriyaki sos tam size göre!
Her ne kadar mangal sezonunun favori sosu olsa da diğer kızartma yemeklerini tatlandırma da harika bir dip sostur. Peki, nedir bu teriyaki sos? Teriyaki sosu, Japonya menşeli tatlı ve ekşi bir çeşnidir. Burada teriyaki terimi, et veya balığın önce bu tatlı ve ekşi sosla marine edildiği, ardından ızgarada pişirildiği veya sotelenerek sosun bir sır oluşturduğu bir pişirme tekniğini de belirtir. Geleneksel olarak somon, et veya balık yemeklerini marine etmek ve bunlara eşlik etmek için kullanılır. Ayrıca sotelenmiş sebzeleri, pilavı, salataları tatlandırmak için de kullanılabilir.
Teriyaki Sosun Besin değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal): 88
Toplam yağ: 0 g
Doymuş Yağ: 0 g
Trans yağ: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 3.833 mg
Potasyum: 225 mg
Karbonhidrat: 16 g
Diyet Lifi: 0,1 g
Şeker: 14 g
Protein: 6 g
Kökeni Nedir?
Teriyaki zengin, parlak tatlı ve ekşi bir sostur. Bazı tarihçilere göre sos, 17. yüzyılda Japon şefler tarafından icat edilmiştir.
Bununla birlikte, bazı tarihçiler teriyaki sosunun 1960'larda Hawaii'ye giden ve sosu oluşturmak için bölgede bulunan ürünlerle karıştıran Japon göçmenlerin bir icadı olduğuna inanıyor. Zamanla teriyaki sosu, Japon mutfağının çeşitli yemeklerine dahil edilmiştir. Bugün sos, temel olarak soya sosu, kahverengi şeker ve zencefil olan yeni bir bileşen kazanmıştır.
Günümüzde Japon yemekleri dünya çapında oldukça tüketilmektedir. 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri'ne Japon göçü, ülkedeki Japon restoranlarının sayısında artışa neden olduğu için teriyaki sosu popülerlik kazanmıştır. Artık teriyaki sosunun kökenleri hakkında biraz bilgi edindiğinize göre, hadi evde yapabileceğiniz kolay bir tarif öğrenelim.
Nasıl Yapılır?
Terim, sır tarafından verilen parlaklığı ifade eden "teri" ve bunun yerine ızgara ile pişirme tekniğini ifade eden "yaki" kombinasyonundan türemiştir. Teriyaki sosu, Japon mutfağında bir bileşen olarak veya eşlik olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle soya sosundan yapılır. Tavuk, et ve balık gibi çeşitli ızgara yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır. Hatta Japon yemekleri dünyada o kadar popüler ki, bazı malzemeleri mutfağımızda giderek daha fazla yer alıyor. Teriyaki sosu buna iyi bir örnektir. Gelelim teriyaki sosunun yapılışına;
Malzemeler
1 yemek kaşığı bal
1 su bardağı soya sosu
3 yemek kaşığı esmer şeker
2 yemek kaşığı elma sirkesi
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı taze zencefil
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı susam veya ayçiçek yağı
Yapılışı
İlk olarak zencefil ve sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Nişasta ve su hariç diğer malzemeleri uygun bir tencere alıp karıştırın. Daha sonra ocağa alarak, ocağın altını kısıp, kaynayana dek karıştırın.
Kaynamaya başlayan sosu beş dakika boyunca kaynatmaya devam edin.
Başka bir kabın içine nişasta ve suyu karıştırıp, dikkatli bir şekilde tencerede ki karışıma ekleyip sürekli çırpın.
Sosunuz kalınlaşıp, kıvam aldıktan sonra ocaktan alıp servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf noktası 1
Beğeninize göre şeker miktarını artırıp azaltabilirsiniz.
Püf noktası 2
Teriyaki sosu koyulaştırmak için tavada koyulaşana kadar azaltabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise 2 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı mısır nişastası eklemektir.
Püf noktası 3
Zencefil ve diğer baharatları da beğeninize göre eklemenizi öneririz. Mükemmel teriyaki sosu yoktur, bu nedenle yapmak istediğiniz her tarif için teriyaki sosunu ayarlamanız önemlidir.
Nerelerde Kullanılır?
Teriyaki sosu, sirkenin yerini alabilen ve yemeklere tat vermenin yanı sıra çekici ve göze hoş gelen bir çeşnidir. Genellikle balık ve et bazlı müstahzarlarla birleştirilir ve özellikle somon, ton balığı ve tavukla iyi gider. Japon mutfak geleneğinde, esas olarak rostoları ve ızgara yemekleri sırlamak için kullanılır. Yiyeceklere parlak ve karamelize bir görünüm verir ve bu nedenle basit ve hafif yemekleri bile çok çekici hale getirir.
Teriyaki Tavuk Şiş Tarifi
Sosu pişirmek istemiyorsanız şeker yerine bal kullanabilirsiniz çünkü bu sosu daha koyu ve dolayısıyla kadifemsi bir görünüş elde etmenizi sağlar.
4 kişilik malzemeler
125 ml soya sosu
Bir kaşık bal
500 gr tavuk göğsü
1 taze soğan
1/2 kırmızıbiber
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Baharat ve tuz
16 tahta şiş
Yapılışı
Soya sosu ve balı kapta karıştırılarak teriyaki sos hazırlanır.
Tahta şişleri birkaç dakika soğuk suda bekletin.
Sebzeleri kareler halinde (her bir şiş için yaklaşık 48, 3 adet) ve tavuğu 1 lokma büyüklüğünde parçalar halinde (yaklaşık 80 küp, her bir şiş için 5 adet) kesin ve her bir tavuk lokmasını bir parça biber ile dönüşümlü olarak şişlere geçirin.
Teriyaki sosunun bir kısmını şişlerin üzerine dökün (artıklarını yemek pişirmek için saklayın) ve yaklaşık 20-30 dakika marine edin.
Ateşe büyük bir kızartma tavası veya ızgara tavası koyun ve ısındığında şişleri 4 taraftan sık sık çevirerek ve kalan teriyaki sosuyla fırçaladıktan sonra pişirin.
Pişirme kısa olmalı, en fazla birkaç dakika.
Sıcak servis yapın.
Teriyaki Sosu Sağlıklı mı?
Teriyaki sosunun beslenme profili ve bu kadar küçük miktarlarda kullanıldığı gerçeği göz önüne alındığında, önemli sağlık yararları sağlaması pek olası değildir. Ancak teriyaki sosundaki bazı bileşenler, sağlığınıza fayda sağlayabilecek ilginç özelliklere sahiptir. Sağlık uzmanları, günlük sodyum alımınızı günde 2.300 mg ile sınırlamanızı tavsiye ediyor. Bir yemek kaşığı teriyaki sos günlük ihtiyacınızın %25'inden fazlasını sağlar.
Teriyaki sosu, ihmal edilebilir miktarda protein, yağ, vitamin ve mineral içeren düşük kalorili bir sostur. Teriyaki sosunun porsiyon başına yalnızca 14 kalorisi vardır ve et, balık veya sebzelere fazladan kalori eklemez.
Sağlıklı bir kiloyu teşvik edebilir
Kendinizi tekrar tekrar aynı kiloyu kaybederken ve alırken bulursanız, yalnız değilsiniz. Kilo vermek zordur. Bununla birlikte küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, kilo hedeflerinize ulaşmanıza ve orada kalmanıza yardımcı olabilir. Teriyaki sosu, et için düşük kalorili bir marine etme şeklidir. Kızarmış tavuk veya kızarmış balık yerine, ekstra kalori olmadan ilave lezzet için yumurta aklarını teriyaki sosuna daldırarak enfes lezzeti yakalayabilirsiniz.
Bağışıklığı Destekleyebilir
Sarımsak ayrıca teriyaki sosunda popüler bir bileşendir. Bu güzel kokulu bitki, bağışıklık sistemi desteği de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sunar. Sarımsak, bağışıklık sistemi sağlığını ve işlevini destekleyen çeşitli bileşikler içeren fonksiyonel bir besindir. Her derde deva olmasa da, diyetinize sarımsak dahil etmek vücudunuzun sizi hasta eden mikroplarla savaşmasına yardımcı olabilir.
Alerji
Teriyaki sosu soya içerir. Soyaya alerjiniz varsa, soya sosu içermeyen ürünleri tercih etmek isteyebilirsiniz.
Gıda muhafazası ve güvenliği
Bir şişe uzun ömürlü teriyaki sosu satın aldığınız tarihten itibaren 3 yıla kadar mutfak dolabınızda güvenle saklayabilirsiniz.